ARXIU DE LA MEMÒRIA

Durant els anys 2006 i 2007 El Cosidor Digital, va desenvolupar el projecte de recerca documental i memòria oral “Arxiu de la memòria: Torelló 1931 – 1955”. Amb la col·laboració del Programa per el Memorial Democràtic del Departament de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya i el suport de l’Ajuntament de Torelló. I l’ajuda i col·laboració desinteressada de nombroses persones i entitats locals que van facilitar en tot moment el desenvolupament del projecte.
 
Pel que fa a la recerca, es va arribar a la xifra de 39 testimonis gravats en vídeo HD, amb un total de 63 hores enregistrades que conclouen el projecte “Arxiu de la Memòria”. 

___________________________________________________________________________________________

Margarida Ayats i Esturi
Torelló, 19 d’agost de 1917, (+) gener 2016
________________________________________
Entrevista realitzada a: Torelló, 19 de juliol de 2006
Durada de l’entrevista editada: 53′ 16”
________________________________________

La Margarida era una noia jove durant la República, de família cristiana i molt tradicional. El fet de viure a les afores del poble li dóna una perspectiva particular dels esdeveniments.

Especialment interessant és el que ens explica a l’entorn del santuari de Rocaprevera, on residia; la indústria de guerra, on va treballar durant el conflicte; i els aspectes de la solidaritat i la desconfiança entre les persones.




Jordi Cortada i Dalmau 
Torelló, 07 de juny de 1925,  (+) 21 d'octubre de 2015
________________________________________
Entrevista realitzada a: Torelló, 28 de juliol de 2006
Durada de l’entrevista: 1h 00′ 24”
________________________________________
En Jordi era un nen durant els anys trenta. Malgrat la seva edat, en aquells moments, seu testimoni es molt perspicaç i detallista. El fet de viure al centre del poble i de comptar amb un negoci familiar li va permetre trobar-se enmig de molts fets.

Del seu testimoni en destacaríem la seva experiència escolar, on es reflecteixen els canvis polítics del moment. També ens sembla interessant les seves vivències com a nen en plena guerra.


 

Eudald Vila i Soldevila
Torelló, 18 d’octubre de 1919, (+) Torelló, 23 de juliol 2014
________________________________________
Entrevista realitzada a: Torelló, 24 de juliol de 2006
Durada de l’entrevista: 3h 54′ 24”
________________________________________
L’entrevista a l’Eudald va durar quatre hores, i podria haver-se allargat encara més. L’Eudald, fill de classe treballadora, ens relata la seva experiència amb un gran detallisme. És difícil destacar-ne alguna part, des de la seva experiència a l’escola; el món laboral; l’inici de la guerra; la col·lectivització de la fàbrica tèxtil on treballava; la seva experiència al front (amb els internacionals polonesos); el servei militar o la vida cultural de la post guerra; són totes elles, vivències relatades amb una gran detall fins i tot en els detalls més subtils.





Carme Teixidó i Canadell
Conanglell, Masies de Voltregà, 23 de febrer de 1915; (+) Torelló 2009
________________________________________
Entrevista realitzada a: Torelló, 19 de juliol de 2006
Durada de l’entrevista editada: 1h 59′ 39”
________________________________________

La Carme era una dona que va viure amb plena consciència els anys de la República, de la guerra i els primers anys de la dictadura. El seu testimoni és molt ric i detallista, i ens retrata de forma acurada la societat d’aquells anys.
De l’entrevista en destacaríem aquells aspectes relacionats amb la vida social de la vila, tan dels anys trenta com quaranta.




Joan Gateu i Subiranas
Torelló, 10 de setembre de1925; (+) Torelló 2011
________________________________________
Entrevista realitzada a: Torelló, 11 de juliol de 2006
Durada de l’entrevista editada: 1h 47′ 33”
________________________________________

En Joan va viure els anys de la República i la Guerra com a nen. La vinculació política del seu pare (militant d’ERC), fa que tingui molts records d’aquells anys, a casa seva es vivia intensament la política del moment. Després de la guerra en Joan va viure de ple la repressió, a través de l’empresonament del seu pare i de les dificultats econòmiques que li varen tocar viure.
Aquest testimoni és molt emotiu i ens explica, de forma especialment detallada i crua, les privacions i penúries dels primers anys de la postguerra. 





Lluís Tort i Tarrés
Torelló, 6 novembre de 1925, (+) Manlleu, 22 de març 2014
________________________________________
Entrevista realitzada a: Torelló, 26 de juliol de 2006
Durada de l’entrevista: 1h 59′
________________________________________
El seu testimoni, tot i ser el d’un nen durant els anys trenta, és molt viu i ple d’anècdotes que il·lustren molt bé l’època que li va tocar viure. Especialment interessant ens semblen les seves observacions sobre el canvi de costums i de moral durant el període revolucionari, fins a l’entrada de les tropes franquistes.




Marino Xicoy i Viñas
Torelló, 21 de setembre de 1921, (+) Torelló, 28 de desembre de 2013
________________________________________
Entrevista realitzada a: Torelló, 25 de juliol de 2006
Durada de l’entrevista editada: 1h 36'
________________________________________

El testimoni d’en Marino és molt detallista i divertit. Poc abans de la guerra va anar a treballar a Sant Feliu de Guíxols on viurà els primers mesos de la guerra. Tot i ser de família tradicional i tenir un germà mort en el bàndol guanyador, descriu molt bé les particularitats del nou poder després de la guerra. L’ofici familiar de fuster i enterramorts li dóna una perspectiva molt particular per veure els canvis de mentalitat de la societat.
Es fa difícil destacar algunes parts de l’entrevista, tant la seva experiència a Sant Feliu de Guíxols, com la visió del poble un cop torna en plena guerra, ens semblen remarcables, sense deixar de costat la seva vivència al servei militar, i en aquelles qüestions al voltant de la mort.



Fortià Reig i Crespi
Torelló, 01 de març de 1922; (+) Amorebieta, 10 de novembre de  2012
________________________________________
Entrevista realitzada a: Amorebieta (EH), 10 de setembre de 2007
Durada de l’entrevista: 2h 35′
________________________________________

El testimoni d’en Fortià és molt fresc i detallista. Durant la República era un noi que anava a l’escola, però amb la mort del seu pare hauria de posar-se a treballar el 1935. En començar la Guerra va entrar a treballar a la indústria de Guerra local, fabricant bales per a fusells. Després de la Guerra treballaria de muntador en diferents fàbriques tèxtils fins acabar com a director.

Especialment interessants ens semblen les seves vivències de la vida local durant la guerra, i el funcionament del món laboral i polític durant els anys quaranta i cinquanta, especialment en allò referent a la corrupció.


Jaume Franquesa i Armengol
Torelló, 05 de juliol de 1920; (+) Torelló, 2007
________________________________________
Entrevista realitzada a: Torelló, 27 de juliol de 2006
Durada de l’entrevista: 59′
________________________________________
En Jaume era un noi durant la República quan va quedar orfe de pare (membre de ERC i la CNT). Aquestes circumstàncies personals el van obligar a començar a treballar de molt jove.
Del seu testimoni és especialment interessant la seva experiència al front, on va ser ferit i hi va perdre un ull, així com les seves vivències a Torelló un cop acabada la guerra.



 
Rosa Torrents i Varela
Cúbias (Pontevedra, Galícia), 24 de gener de 1918; (+) Vic 2011
________________________________________
Entrevista realitzada a: Torelló, 24 d’agost de 2006
Durada de l’entrevista: 49′
________________________________________
La Rosa era una adolescent de família benestant durant els anys trenta. Viurà de forma tràgica l’inici de la guerra per l’assassinat del seu pare (banquer i militant de la CEDA), fet que la marcarà posteriorment.
De l’entrevista en destacaríem el seu testimoni durant els fets de maig de 1937, i els primers anys de la postguerra.





Ramon Vila i Pujol
Torelló, 17 de gener de 1907; (+) Torelló 2008
________________________________________
Entrevista realitzada a: Torelló, 28 d’agost de 2006
Durada de l’entrevista: 2h 14′
________________________________________
De família pagesa i tradicional, Mn. Ramon va ser ordenat capellà el mateix any que es proclamava la República. La guerra la va viure de forma traumàtica, amagant-se fins que va aconseguir passar a territori franquista, i aquest fet el va marcar molt.
De l’entrevista cal destacar les seves vivències com a capellà de poble i com a fugitiu a l’inici de la guerra.





1 comentari:

  1. Excel·lents reportatges i impagables documents històrics.
    Si bé el reportatge del sr. Jaume Franquesa m'ha tocat de prop ja que em recordava en moltes coses al meu avi, el de la sra. Torrents, per contrast, també m'ha resultat força interessant.
    Del sr. Franquesa en podríem dir que és autèntic. M'ha fet molta gràcia sentir expressions i paraules que li sortien a raig, i les vivències... molt interessants.
    De la sra. Torrents en destacaria l'aparició de la CEDA... Confederación española de derechas... coi, pensava que aquests eren tots amagats! Però m'ha agradat que la dona en parlés tant natural...

    En fi, en resum i per no estendre'm, una molt bona feina.

    Seguiu així!

    Apa, salut.

    ResponElimina