diumenge, 22 de juliol de 2012

Memòria selectiva

Aquest passat 6 de juliol ha fet 75 anys de l'assassinat de Josep Rosanes i Reig (Torelló 1881-1937). Aquell dia, en Josep va ser tirotejat a les afores del poble pel Mosso d'Esquadra Rovira, mentre era el president del Consell Municipal de Torelló, l'Ajuntament durant la guerra. Abans de ser alcalde, en Rosanes havia estat un destacat militant sindicalista; membre de l'Aurora Obrera Torellonense, de la que  en va ocupar  diversos càrrecs a la junta i també en va ser porter, doncs vivia al mateix edifici; va ser regidor municipal el 1911; i va formar part de diferents comitès obrers i sindicats, adherits a la CNT. Com dèiem, també va ser alcalde des del mes de juny de 1937, després dels fets de maig quan el Consell Municipal va substituir el Comitè Revolucionari, tot i ser militant de la CNT, cosa que ens indica que es tractava d'un home de prestigi dins de la vida social de la vila.
Retrat de Josep Rosanes i Reig [Fotografia extreta del llibre: "Torelló 1931-1975. Estudi històrico-sociologic d'un poble de la Catalunya interior" (1993) de Ramon Pujol i Basco.]

Bé, el nostre propòsit no és fer aquí una hagiografia del personatge, per això podeu llegir els llibres d'en Ramon Pujol, com "Torelló 1931-1975. Estudi històrico-sociològic d'un poble de la Catalunya interior" (1993, p139), on es parla més detalladament del personatge. La qüestió que volíem posar sobre la taula és el fet que després d'uns quants anys de suposada democràcia, i uns quants menys que ens pengem les medalletes i ens omplim la boca parlant de la recuperació de la memòria històrica, ningú s'ha recordat d'en Josep Rosanes i Reig que va morir assassinat mentre era alcalde de la vila. 

Torelló té uns quants carrers, places, jardins i hotels d'entitats amb noms de persones destacades de la vila, però d'en Rosanes no se li ha fet ni un trist homenatge institucional. No demanem que li posin el seu nom a res (si-us-plau que a ningú se li ocorreixi!!!), només reclamem que se'l recordi com a part de la nostra història local, com a alcalde que va morir exercint les seves funcions.

Santi Molera i Clota