diumenge, 22 de juliol del 2012

Memòria selectiva

Aquest passat 6 de juliol ha fet 75 anys de l'assassinat de Josep Rosanes i Reig (Torelló 1881-1937). Aquell dia, en Josep va ser tirotejat a les afores del poble pel Mosso d'Esquadra Rovira, mentre era el president del Consell Municipal de Torelló, l'Ajuntament durant la guerra. Abans de ser alcalde, en Rosanes havia estat un destacat militant sindicalista; membre de l'Aurora Obrera Torellonense, de la que  en va ocupar  diversos càrrecs a la junta i també en va ser porter, doncs vivia al mateix edifici; va ser regidor municipal el 1911; i va formar part de diferents comitès obrers i sindicats, adherits a la CNT. Com dèiem, també va ser alcalde des del mes de juny de 1937, després dels fets de maig quan el Consell Municipal va substituir el Comitè Revolucionari, tot i ser militant de la CNT, cosa que ens indica que es tractava d'un home de prestigi dins de la vida social de la vila.
Retrat de Josep Rosanes i Reig [Fotografia extreta del llibre: "Torelló 1931-1975. Estudi històrico-sociologic d'un poble de la Catalunya interior" (1993) de Ramon Pujol i Basco.]

Bé, el nostre propòsit no és fer aquí una hagiografia del personatge, per això podeu llegir els llibres d'en Ramon Pujol, com "Torelló 1931-1975. Estudi històrico-sociològic d'un poble de la Catalunya interior" (1993, p139), on es parla més detalladament del personatge. La qüestió que volíem posar sobre la taula és el fet que després d'uns quants anys de suposada democràcia, i uns quants menys que ens pengem les medalletes i ens omplim la boca parlant de la recuperació de la memòria històrica, ningú s'ha recordat d'en Josep Rosanes i Reig que va morir assassinat mentre era alcalde de la vila. 

Torelló té uns quants carrers, places, jardins i hotels d'entitats amb noms de persones destacades de la vila, però d'en Rosanes no se li ha fet ni un trist homenatge institucional. No demanem que li posin el seu nom a res (si-us-plau que a ningú se li ocorreixi!!!), només reclamem que se'l recordi com a part de la nostra història local, com a alcalde que va morir exercint les seves funcions.

Santi Molera i Clota

7 comentaris:

  1. M'ha agradat molt l'escrit i també el fet d'haver escrit una carta al diari Torelló (que és per on he desobert aquest blog).

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolgut CND, ho celebrem que així sigui.
      La idea és convertir aquest bloc en un espai obert sobre el patrimoni (històric, folkloric, etc...) de la Vall del Ges. Per informar i debatre sobre aquesta temàtica de forma pública.
      Si voleu fer aportacions pots escriure a: elcosidor@gmail.com

      Elimina
  2. No ens estranyem que la memòria històrica sigui selectiva.En aquest país si repassesim les plaques, places i carrers dedicades a personatges històricament decebadors, ens en faríem creus , sobretot si ens informessim del passat suposadament "nacionalista" dels individus.
    En fí, una mostra més del país que hem arribat a ser.
    No coneixia el personatge, saps si puc aconseguir aquest llibre a la biblioteca'

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Josep,

      Gràcies pel comentari. A la biblioteca Dos Rius de Torelló pots trobar
      els llibres d'en Ramon Pujol i Basco i els d'en Josep M. Vilar i
      Basses que parlen d'en Josep Rosanes i Reig, i de les circumstàncies
      del seu assassinat. De totes maneres aquí a l'apartat de personatges
      del bloc hi han algunes dades inèdites que recentment hem descobert
      del personatge. Així que trobem més informació sobre en Rosanes
      l'anirem ampliant.

      Elimina
    2. Gràcies i endavant amb el bloc que és molt interessant!!

      Elimina
  3. Han passat una colla d'anys des d'aquesta publicació, jo la descobreixo avui. Desconec si finalment heu aconseguit fer l'homenatge a en Rosanes però en tot cas, estic molt interessada en saber si existeixen proves documentals o testimonis fefaents de l'época que demostrin la seva innocència en la implicació de l'assassinat del caporal Antonio Rovira. gràcies.

    ResponElimina
  4. rectifico, que demostrin la seva presumpta culpabilitat. gràcies.

    ResponElimina