dissabte, 19 de novembre del 2016

EL COSIDOR DIGITAL 2005-2016

TEXT DEL COSIDOR DIGITAL PER LES JORNADES DE RECERCA ETOLÒGICA DE CATALUNYA “CULTURA VIVA 2016”, ORGANITZADES PEL MIT
A Torelló, 19 de novembre del 2016

“El blog com a eina de visualització, difusió, i posada en valor del patrimonial local. El cas de El Cosidor Digital 2.0. a la Vall del Ges”.

ANTECEDENTS
Com diu el títol aquesta intervenció versarà sobre El blog com a eina de visualització, difusió, i posada en valor del patrimonial local. I parlarem del nostre cas, el del Cosidor Digital 2.0. a la Vall del Ges. Abans però voldríem explicar l'origen i els antecedents de la nostra entitat que ens permetran entendre perquè es va optar pel blog com a eina de posada en valor del patrimonial local.

El Cosidor Digital va nàixer informalment el juliol de 2005 amb una proposta molt concret “Arxiu de la memòria: Torelló (1931 – 1955)”.  Es tractava d'un projecte de banc de memòria, referent als anys al voltant de la Guerra Civil i centrat en Torelló i la seva gent. Vam intentar buscar aliances amb entitats i institucions per tal de poder optar a la línia de subvencions que el Memorial Democràtic havia obert. Davant la manca de suports vàrem optar per constituir-nos com a entitat uns mesos més tard, i així poder optar a l'esmentada línia de subvencions durant els anys següents.

Dit i fet, finalment el projecte “Arxiu de la memòria: Torelló (1931 – 1955)” va ser subvencionat i per tant el es va desenvolupar al llarg dels anys 2006 i 2007, amb un total de 39 entrevistes i amb unes 67 hores de gravacions.
Durant el 2008 optarem per fer un documental a partir d'una part del material de “L'Arxiu de la memòria” , sota la premissa de fer aparèixer tots els entrevistats vàrem crear “39”, amb una durada de 38' i 10''. Del documental, que no va comptar amb cap subvenció, se'n van fer uns 500 DVD's pagats per l'ajuntament de Torelló i que repetírem conjuntament amb el setmanari Torelló (de forma gratuïta pels subscriptors i a un preu simbòlic per la resta). “39” va ser emès dues vegades pel Canal 33 dins del programa Tallers.doc, la primera emissió va ser 22 d'octubre de 2009 i va ser vist per més de 42.000 espectadors.

Entre els anys 2009 i 2010 vàrem continuar en la línia de la recuperació de la memòria històrica amb dos nous projectes subvencionats pel Memorial Democràtic. El primer va ser “Les filles de l'Aurora” un treball més d'anàlisi fet a partir de les històries de vida de sis dones filles d'antics membres de l'Aurora Obrera Torellonense. Aquest treball s'allunyava una mica de l'ús de tecnologia   digital que caracteritza l'entitat, i de moment el treball resta inèdit a l'espera de poder-se publicar en un futur. El segon projecte va ser “Arxiu de la memòria: Conesa (1931 – 1955)”, un arxiu de memòria de la vila de Conesa (Conca de Barberà), seguint la línia del projecte del mateix nom de Torelló. Aquest però més reduït, nou persones entrevistades amb unes 18 hores de gravació.
En resum, entre els anys 2006 i 2010 es van desenvolupar diversos treballs de memòria històrica que van ser possibles gràcies a les subvencions ja esmentades i a la voluntarietat dels membres de l'entitat. Paral·lelament als grans projectes, els membres de l'entitat es van dedicar a recopilar i gravar entrevistes i imatges de temàtica local. El 2011, amb el retall de les línies d'ajut a la memòria històrica, ens va obligar a un replantejament del què estàvem fent, perquè i per a qui.


L'ENTORN 2.0
El 2012 vàrem creure convenient que tot allò que havíem anat fent, així com altres materials que els membres de l'entitat havien estat treballant durant el passat, tenia prou valor per ser compartit i difós socialment. Després de pensar i repensar quina forma li podíem donar vàrem decidir obrir un blog per publicar tot aquest material i posar-lo a l'abast de les persones interessades. Ens vam inspirar en el blog del Dani Cortijo altresbarcelones.com i vàrem crear el nostre propi espai a la xarxa elcosidordigital.blogspot.com que vàrem inaugurar el 13 de juliol de 2012 amb un post on es va penjar el documental “39”. Daixò ja en fa poc més de quatre anys, en concret 50 mesos en els quals s'han publicat 67 posts o articles que han tingut un total 56.943 visites, amb una mitjana de 1.139 visites mensuals, 31.949 de l'estat espanyol mentre que la resta han estat d'altres països.

El blog s'estructura a partir d'una pàgina principal, en la part central hi podem trobar els posts o articles que donen gruix al contingut del web, i que apareixen en ordre invers a la seva data de publicació, a manera de diari. Aquests entrades son el contingut principal que es vol compartir i difondre, i que permet als lectors fer-hi comentaris. A la part superior de la pàgina principal apareixen unes pestanyes que enllacen amb pàgines paral·leles (Músics i Músiques, Ficcions, Arxiu de la Memòria, Vídeoteca, Bibliografia, Tal dia com avui, Agenda), apartats que han anat canviant amb el temps. En aquestes pàgines en paral·lel hi podem trobar alguns continguts de la pàgina principal agrupat per temàtiques, i alguns temes a manera de enciclopèdia temàtica, com pot ser el cas de Músics i Músiques, dedicada  als músics i les músiques de la Vall del Ges, i que amb molta diferència ha estat la pestanya més visitada (3.576 visites). Destaca també la pestanya de Bibliografia, on hem intentat reunir les referències bibliogràfiques referents a la Vall del Ges, amb enllaços a les publicacions que es poden trobar online i en pdf .

A la part dreta de les pàgines i podem trobar diferents apartats que ens permeten veure l'origen de les visites, buscadors per trobar articles en funció de la temàtica o la data de publicació, enllaços amb altres blocs de la Vall o pàgines de les entitats culturals,...

Pel què fa a les publicacions principals, els posts, aquests tenen diferents temàtiques i diferents formats. Podem trobar-hi articles d'opinió, articles de contingut, articles de contingut amb vídeos que els complementen, o senzillament vídeos amb algun article de contextualització. Els posts més visitats han estat els que contenien vídeo (La colònia del Pelut amb 971 visites, l'entrevista a Joan Font i Fàbregat amb 931 v., l'entrevista a Ramon Gabarrós amb 464 v., o Un camisa vieja amb 453v.). L'article més visitat sense contingut en vídeo ha estat el de Raimond Götze amb 829 v., i que és l'únic sense vídeo que està entre els 10 posts més clicats del bloc.
Les col·laboracions externes a l'entitat han estat escasses, tot i el nostre oferiment a diverses persones. Els comentaris dels posts tampoc han generat gaire feedback, destacaríem el post de  Un camisa vieja i l'entrevista a Ramon Gabarrós amb 12 i 10 comentaris, com els únics articles amb certa repercussió.
En Paral·lel al bloc, des de l'entitat s'han oberts canals a Yotube i Vimeo per penjar-hi els continguts audiovisuals, així com un Twitter per reforçar la difusió dels continguts des del 2014.

A MANERA DE CONCLUSIONS
Creiem que el blog és una eina útil per publicar i visualitzar alguns elements de la cultura i el patrimoni a nivell local. Aquest elements però, tenint en compte les característiques de les xarxes socials, han de tenir un format àgil i si tenen elements audiovisuals son més assequibles en un entorn que es caracteritza per la immediatesa i el consum ràpid.

Per optimitzar-ne la seva difusió però creiem que cal que el blog vagi acompanyat d'altres eines de les xarxes socials com Twitter, Facebook, Instagram..., que realment serveixen més per difondre i reforçar-ne la visibilitat a nivell de xarxes socials. Per poder organitzar i mantenir això en el temps cal una estructura àmplia que una entitat com la nostra no pot abraçar.

L'experiència del blog de elcosidordigital.blogspot.com ha estat una molt bona a nivell individual per les persones que hi hem treballat, però la repercussió que ha tingut més enllà en el públic a qui es volia dirigir sens fa difícil de valorar. Els números ens ofereixen unes estadístiques que ens costa d'interpretar ja que no tenim altres referents en aquest entorn. Per altra banda, dels pocs inputs externs que hem rebut, algunes persones han agraït poder trobar tots aquests continguts online que d'altra manera haguessin quedat al fons d'un calaix dels erudits o d'alguna institució dedicada a la preservació tipus biblioteca, arxiu o museu, i que de vegades no presten prou atenció a fer arribar els continguts a la població en general.

*Nota: Les dades estadístiques son amb data del 12 de setembre de 2016, 50 mesos (4 anys i 2 mesos) després d'haver obert el bloc.


El Cosidor Digital
Jordi Campàs i Reig
Santi Molera i Clota



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada