dimarts, 30 d’abril del 2013

Cuatro de Febrero

Entrada publicada al bloc colrocaprevera.blogspot.com i escrita per l'antic director de l'Escola Rocaprevera en Ramon Gabarrós.

Una jornada per a mi gens memorable: estic al costat del Sr. Albert Arbós i Sra. durant el sopar del Premio Literario Cuatro de Febrero, any 1967, als locals de la Cooperativa La Moral. Un parell de mesos abans havia sabut que per ser capellà mestre del Col·legi em corresponia ser membre del jurat d'aquell Premio. No tenia ni temps per negar-m'hi d'una manera mínimament elegant i per companyerisme amb el Sr. Arbós ho vaig acceptar. En col·laboració dies abans ens vam llegir les obres presentades i ben d'acord vam decidir el nostre vot, el Sr. Arbós era realment un entès en escrits literaris, jo ho era ben poc però confiava en ell. 
 
Ramon Gabarrós amb el Sr. Albert Arbós i Sra.

Jo l'any següent ja no vaig tenir el problema de decidir si continuava o no com a membre d'aquell jurat, ja no m'hi van convidar, i amb molta raó: al final d'aquell sopar tothom es va posar dret per cantar solemnement el Cara al Sol, la majoria fent amb el braç dret el signe feixista, però es veu que aquest ja no era ben obligatori del tot; jo, només jo en tota la sala, vaig continuar assegut i amb la boca molt ben tancada fins que va amainar el temporal. Lògicament allò era imperdonable i ja no em van molestar més per aquelles falòrnies de tan mal gust. El Sr. Arbós es fonia de ràbia però estava acostumat a aguantar-se i va haver de fer veure que cantava i crec que encara va haver de cantar alguns anys més...

Es tracta de fer memòria d'un període concret dels 125 anys que ara celebrem: de l'època en que jo hi vaig ser (1966-1979) i us convido a parlar-ne. Una rememoració social, més enllà de l'àmbit purament local.

 
Autor: Ramon Gabarrós

dimarts, 23 d’abril del 2013

El Club és de tots

Tots els torellonencs segur que recordaran aquesta frase del títol "El Club és de tots", o aquesta altra: "El Club pita" (Segur que algú encara guarda el xiulet d'aquesta campanya). És que hi va haver una època en què l'edifici del Club donava per molt, i albergava moltes iniciatives i defensa dels seus espais. La sala "gran", la pista, els baixos on es feia el mercat dels dimecres, els locals, .... Són espais que ens aporten molts records i moltes històries. Ara aquest espai ha canviat però segur que molts de vosaltres ens podríeu ajudar a recordar la vida que s'hi va coure.

I això, o per no parlar de les iniciatives sorgides de l'equip de gresca més enllà de les parets del Club. Però precisament arran d'una d'aquestes activitats, en concret un enlairament d'estels al Puig, un dissabte a la tarda de no recordo l'any, he trobat aquest record de la trobada, una medalla de fusta amb aquest lema: "El Club és de tots".


Imatge de l'anvers i el revers d'una de les medalles de fusta que es varen regalar el dia de l'enlairament d'estels al Puig (de Salit).

Imatge de d'una activitat del Club Infantil a la plaça Vella, a finals dels anys seixanta.



 
Expliqueu-nos històries del CLUB INFANTIL!!!
Envieu-nos el vostre record a: elcosidor@gmail.com


Text: Antoni Galobardes

dilluns, 15 d’abril del 2013

Torelló Recull 1989 4/5

Quarta entrega dels fets més imprtants que van passar a Torelló durant l’any 1989.


Aquesta vegada hi ha un recull dels actes més significatius de la festa major ’89: concerts a la plaça Nova, a la pista del Club i zona esportiva, vall de gegants, missa de festa major, festa d'escuma per a nens, piromusical...


Antiga caserna de la Guàrdia Civil de Torelló.
A remarcar les conseqüències de la càrrega de la Guàrdia Civil contra uns joves de Torelló durant la festa major del 1989 i les declaracions de l’alcalde de l’època Andreu Rifà. D'aquests fets, en sortiria uns anys més tards  La dansa dels verds.



També hi ha els actes de l’11 de setembre, un repàs de les festes de Rocaprevera amb un homenatge a la cobla Bofills i la Cubana amb l’obra “Cómeme el coco negro”.